Att skapa i is och magnetit är inget konstigt för AnnaSofia

Konstnären och keramikern AnnaSofia Mååg, Malmberget, befinner sig just nu vid Icehotel i Jukkasjärvi där hon jobbar med ett konstverk som ska bli del av en skulpturpark i magnetit. Hon har även varit med och skapat en issvit då Icehotel för första gången håller öppet under sommaren.

AnnaSofia Mååg kommer ursprungligen från Falun men bor och arbetar i Malmberget. Hon har hållit på med konst så länge hon kan minnas och har en gedigen utbildning inom området. Hon började med en konstnärlig grundutbildning i Falun där hon fick prova på att jobba med allt från textil till silversmide. Senare gick hon folkhögskola med inriktning keramik för att sedan studera vidare på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Med en magisterexamen i keramikkonst i bagaget flyttade hon till Malmberget. För att få träffa andra likasinnade och för att få tillgång till en ateljé gick hon med i den lokala konstnärsgruppen - Tuoddargruppen.

Just nu jobbar AnnaSofia vid Icehotel i Jukkasjärvi med ett spännande projekt där magnetit är huvudingrediensen. Fem fasta konstverk tar just nu sin form där materialet är betong men istället för ballast använder de magnetit. Det är konstnärer från Malmberget, Kiruna, Italien, Spanien och England som jobbar i detta projekt. AnnaSofia arbetar på vad som kommer att bli en stor, svart isbjörn. För att öva sig på formen gjordes först en modell i lera och väl på plats sågades isbjörnen fram ur ett stort frigolitblock som sedan har klätts med hönsnät som hon nu klär med den speciella betongblandningen.

Sakta men säkert jobbas den svarta isbjörnen fram.

— Magnetit är en magnetisk mineral även kallad svartmalm. Det är ett oerhört tungt material så det är ett väldigt fysiskt arbete just nu, berättar AnnaSofia.

För första gången kan man nu också uppleva känslan av Icehotel även sommartid. En mindre version av hotellet har byggts upp för att möta gästernas önskemål om att få sova i en issvit året om. Det finns tre "Artsviter" och en Absolut Icebar och gästerna kan även prova på isskulptering. Lillasystern till Icehotel återfinns omgiven av flera tusen ton isblock inne i Art center, en av de två stora lagerhallarna i Jukkasjärvi, där inomhustemperaturen alltid ligger på fem minusgrader. AnnaSofia har skapat sviten Arktikos 2 som är en uppföljare på Arktikos från förra vintern.

— I Arktikos 2 kommer gästerna att på nära håll få uppleva isbjörnens verkliga storlek och sova hos dem under stjärnbilderna Stora och Lilla Björn, berättar AnnaSofia.

I mitten på juli åker AnnaSofia till New York tillsammans med Sofi Ruotsalainen från Kiruna och Nina Hedman från Bureå. De har blivit inbjudna att ställa ut av en representant från The Greenwich Arts Council, New York, som varit på besök i Jukkasjärvi. Utställningen heter "The Arctic Ladies" och pågår mellan 22 juli till 15 augusti. AnnaSofia kommer att ställa ut delar av hennes senaste konstverk i keramik.

— Det som händer i Jukkasjärvi är viktigt för konsten. Det är fascinerande vilket nav det har blivit och det får ringar på vattnet. Man får ett otroligt kontaktnät och vänner för livet, förklarar AnnaSofia.

När AnnaSofia inte befinner sig i Jukkasjärvi arbetar hon med lera i varierande former. Unikt konsthantverk i små bruksserier, större keramiska objekt i offentlig miljö, samt med skulpturer och installationer. Hennes keramik har visats både i Sverige och utomlands och finns representerad på bl.a. Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska Museet i Göteborg och Icheon World Ceramic Center i SydKorea.

Läs mer på: www.annasofia.se

Foto: Daniel Olausson