Årets turistföretagare
brinner för Gällivare

Håkan Östlund, Midnight Sun Adventure, är en färgstark entreprenör som med stor kraft, egna metoder och idéer utvecklat sitt företag. En eldsjäl inom besöksnäringen, där omtanke och personlig service står i centrum. Pristagarens brinnande intresse för Gällivare ger ringar på vattnet som skapar ett gränslöst samarbete fyllt av möjligheter.

Håkan Östlund startade Midnight Sun Adventure för ca sju år sedan och började då småskaligt med bl.a. jakt- och fisketurer. Verksamheten har utvecklats allteftersom och 2010 tog han över driften av Fjällstugan uppe på Dundret. Fjällstugan hade då inte använts under vinterhalvåret på över 20 år så det var ett välkommet tillskott när han körde igång vinterverksamheten där igen. Under skidsäsongen har han hållit öppet samma tider som Dundret har kört liftarna och nu under sommaren håller han öppet varje dag mellan kl. 18.00-01.00. En våffla med sylt och grädde uppe på Fjällstugan hör sommaren till och det är en strid ström av både lokala gäster och turister som vill njuta av utsikten i midnattssolen.

En våffla med hjortronsylt är en klassiker på Fjällstugan

Ett av Håkans största intressen är jakt och fiske så det ligger nära till hands att det har blivit en stor del av hans verksamhet. Han tar emot både privatpersoner och företagsgrupper och skräddarsyr resor eller andra arrangemang utifrån deras önskemål. Håkan köper in kringtjänster av andra företag som t.ex. helikopterturer och boende. Samarbete mellan ortens företag är något som ligger honom varmt om hjärtat.

— Vi försöker att vara snabba på att hjälpa till även om det inte är vi som i slutändan får jobbet. Om vi inte kan hjälpa kunden vet vi ofta någon annan som kan göra det. Vi måste samarbeta för att utveckla Gällivare som turistort, säger Håkan.

Under vintern arrangerar Håkan även norrskensturer med skoter, en uppskattad tur som även den avslutas med fika och mys uppe på Fjällstugan.

— För att öka tillgängligheten och verksamheten planerar vi att köpa in en bandvagn för att kunna ta större grupper till Fjällstugan även på vintern, berättar Håkan.

Håkan ser en positiv trend i Gällivare just nu, det är mycket på gång i samhället vilket även avspeglar sig i hans verksamhet. Han marknadsför sig bl.a. genom Visit Gellivare Lapland och märker en ökning med bokningarna via dem. Som ett kvitto på att han driver sin verksamhet i rätt riktning vann han priset som Årets Turistföretagare på Näringslivsgalan i år.

— Det var helt oväntat att få vinna priset men givetvis jätteroligt och samtidigt pushar det mig vidare, avslutar Håkan.

Läs mer på: www.midnightsunadventure.com

Foto: Daniel Olausson