Arena för affärsmöjligheter

Malmfälten expanderar och East West Arena erbjuder en unik möjlighet för företagare att skapa nya kontakter och framtida affärsmöjligheter i Norge.
— Vi hoppas på ett långsiktigt samarbete, säger Kjell-Åke Johansson på Expandum.

Kiruna, Gällivare och Narvik är orter som genomgår stora förändringar. Planeringen för att tillsammans skapa möjligheter till nya affärer och utökade kontakter mellan Malmfälten och Narvik startade redan 2011. Nu blir det verklighet i ett, till att börja med, tvåårigt samverkansprojekt. East West Arena är ett samarbete mellan näringslivsbolagen Progressum i Kiruna, Expandum i Gällivare och Futurum i Narvik för att stärka affärsrelationerna över gränserna.

— Norrbotten upplever en högkonjunktur just nu och det är ett bra tillfälle att våga satsa. East West Arena erbjuder företagare möjligheten att på ett enkelt sätt skapa nya kontaktnät och nätverka utanför landets gränser. Vi har redan många gemensamma nämnare mellan Malmfälten och Narvik, till exempel Malmbanan, gruvan och hamnarna, säger Kjell-Åke Johansson.

29-31 oktober kommer företagare från Gällivare och Kiruna att erbjudas möjlighet att åka till Narvik för att gå på en gemensam näringslivsmässa. Några av punkterna på programmet kommer att vara "Investeringar i Nordnorge - en möjlighet för industrin i Norrbotten" och "Finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag". Studiebesök i hamnen, på högskolan och krigsmuseet står också på agendan för tillresande från Gällivare och Kiruna.

— Vi kommer att lyfta fram allt som händer på den norska sidan. Företagare från båda länder kommer att få chansen att lära känna varandra och knyta kontakter.

I Narvik kommer man att investera 15 miljarder de närmaste åren och det gör regionen mycket intressant. Mattias Berglund är VD och affärsutvecklare på Ávki AB och ser positivt på projektet.

— Det ska bli roligt att träffa nya människor och lyssna på föreläsningar. Det ska även bli intressant att se hur norrmännen ser på både möjligheterna och svårigheterna med ett samarbete.

Under 2013 vänder man på resrutten och norska företag bjuds in till motsvarande mässa i Malmfälten.

— Planen är att fortsätta att utbyta erfarenheter och hitta nya vägar till ytterligare affärsmöjligheter. Vi har verkligen allt att vinna genom att arbeta tillsammans. Jag hoppas på ett långsiktigt samarbete som är mycket längre än projektets två år, säger Kjell-Åke Johansson.

Är du intresserad av nya affärsmöjligheter? Besök http://ewa2012.blogspot.no/ för mer information om mässan 30-31 oktober. Företagare i Gällivare och Kiruna kan ta del av ett Supererbjudande där plats på chartrat tåg, studiebesök i hamnen och på Högskolan innan mässan börjar ingår. Läs mer om det.