Aktiviteter på berg och vatten

Den andra halvan av sommaren i Gällivare tar dig till toppen av Dundret, men även ut på långa vandringar i vildmarken och på en flotte fylld av musikaliska äventyr.

Sommaren är en intensiv period för Gällivare med turister från hela världen som besöker samhället och njuter av sol och ledighet. I år får de bland annat möjligheten att uppleva premiären av den nya festivalen 800 MÖH (800 meter över havet) som kommer att gå av stapeln på Dundrets topp den 6 juli.

— Det är en mycket enkel festival, avskalad och okomplicerad. Vi kommer inte att sälja dryck eller prylar, utan bara enkel mat. Jag ser festivalen som en ny arena för kulturen att mötas, säger Elisabeth Landby, Sole Adventure & Event AB som anordnar 800 MÖH.

Vem som helst kan anmäla sitt intresse för att få spela på festivalen och det är många lokala förmågor som kommer att uppträda. Några av de färdiga akterna är Season One, Erik Lundgren samt Airijoki & Laservågen.

— Vi vill visa att Gällivare också kan leverera bra musik och att det finns en stolthet över det vi gör. 800 MÖH är en framtidsfestival, som förr, fast nu. Vi är väldigt sparsamma och försöker låna eller hyra det som vi behöver.

Samma dag hålls även Rallarmarschen för dem som vill uppleva naturen från sin bästa sida. Starten är i Gällivare och målet Porjus och man får själv välja om man vill gå den långa sträckan på 44 kilometer eller den korta på 23.

9-10 augusti är också ett datum att markera i kalendern för då är det dags för 5-års jubileum av Flottkalaset i Tjautjasjaure.

— Det började med en inflyttningsfest på min flotte och har växt för varje år. Då kom det 450 personer och förra året var vi uppe i 1000 besökare. Eftersom det är jubileum kommer lite större artister att uppträda, säger Daniel Wikslund grundare och projektledare.

En vecka innan festivalen drar igång kommer alla artister hem till Daniel för att äta gott, umgås och självklart även spela tillsammans.

— Resultatet är Orkester Semester och det är riktigt roligt att få spela med alla talangfulla musiker. I år har vi bland annat JP Nyströms på scen, men även Season One och det amerikanska bandet Whiskey and Women. Lördags eftermiddagen är vigd för barnfamiljerna och då bjuder vi på bland annat teater och andra aktiviteter.

För att avsluta sommaren på bästa sätt bjuder Gällivare in till stor idrottsfest den 31 augusti på Hellnerstadion. Om du gillar lite tuffare terräng är DXR, Dundret Extreme Running en perfekt utmaning.

Sommaraktiviteter

Juli

3, Trivselkväll Myranskolan Koskullskulle

6, Festivalen 800 MÖH på Dundrets topp

6, Rallarmarschen, Gällivare till Porjus

10, Trivselkväll Hembygdsområdet Gällivare

17, Trivselkväll Skrövbron

24, Trivselkväll Soutujärvi hembygdsgård

31, Trivselkväll Vassaraparken Gällivare centrum

Augusti

7, Trivselkväll Svanparken Malmberget

9-10, Flottkalaset i Tjautjasjaure

10-11, Folkrace och Rallycross, Dunderbanan

9-16, Fjällräven Classic, från Nikkaluokta till Abisko

31, DXR, Dundret Extreme Running

 

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Mediatales