Smittskyddsläkaren är nöjd

Sedan midsommar ses en nedgång av smittotal i Norrbotten. I Gällivare ligger vi kvar på en gul nivå med 21 nya rapporterade fall. - Det är ett tag till innan vi är nere på en nivå 1, men vi knallar på mot rätt hyffsade nivåer i Norrbotten, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Sett över hela pandemin så presenterar Norrbotten en högre incidens än riksgenomsnittet. Vecka 26 rapporteras det 126 nya fall för regionen. Förra veckans klusterutbrott i Pajala är minskande. Gränskommunen Kiruna är nere på en grön nivå med 18 rapporterade fall. Glädjande är att det inte finns några rapporterade fall från Arjeplog, Haparanda, Jokkmokk, Överkalix och Övertorneå.

Under veckorna 24-27 typas samtliga positiva SARS-CoV-2 prover med en delta-specifik markör. Fram till 2 juli rapporteras 780 stammar från Norrbotten ha screenats för virusvarianter av särskild betydelse (VOC) varav 5 fall visar på misstänkt delta-mutation. I samtliga fall rör det sig om rese-anamnes.
- Deltavarianten är troligen 50% mer smittsam än övriga varianter. Så det är bra om vi kan hålla delta på en armlängds avstånd här i Norrbotten, säger Nystedt.

Vaccinationsviljan i länet är god. Nästan 90 % av befolkningen över 40 år har påbörjat vaccinationen. I oktober uppskattas alla i aktuella målgrupper vara färdigvaccinerade. Viktigt att komma ihåg att vaccinationen inte ger ett 100 procentigt skydd. En vaccinerad person kan alltså smitta andra om denne blir smittad och sjuk. Sannolikt är att smittsamheten är lägre och smittsamhetsperioden mer kortvarig hos vaccinerad person.
- Det är därför förhållningsreglerna gäller för alla, avslutar smittskyddsläkaren med.

Bromsa smittspridningen:
• Ta ansvar och skydda dig själv och andra från covid-19.
• Stanna hemma om symtom som kan tala för covid-19-infektion.
• Gå och testa dig om du har symtom på covid-19.
• Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus. Undvik trängsel.
• God handhygien kan förebygga smitta.
• Om du umgås med andra än de du normalt träffar – gör det på ett smittsäkert sätt och i mindre grupper.
• Res på ett smittsäkert sätt.
• Arbeta hemifrån om möjligt. Den som måste arbeta på plats – gör det på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
• Håll dig uppdaterad om vilka rekommendationer som gäller från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd.

Tack för allt du gör för att förhindra spridning ❤