Glädjande noll besked

Mitt i sommarvärmen nås vi av fantastiska resultat. Som rubriken avslöjar så finns det inga nya konstaterade fall i Gällivare denna vecka. Vi vill rikta ett stort tack för allt ni gör för att förhindra smittspridning.

Glädjande är också att samtliga kommuner, förutom Pajala, rapporterar en grön nivå. I Pajala rapporterades 17 nya fall. Den senaste månadens rapporter visar på låga nivåer av antalet konstaterade fall per dag i Norrbotten, något som även biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson lyfter. – Sista tidens rapporteringen är en markör på att smittspridningen har minskat. Vi har legat på ungefär 40-50 diagnosticerade fall och under förra årets sommar kunde vi se en närmast identisk nedgång.

Belastningen på slutenvården är fortsatt låg avseende patienter med covid-19 i smittsam fas. I länet vårdas två personer med covid-19 på sjukhus, varav en person vårdas på C-IVA.

Deltamutationen
Sedan juni månad har samtliga positiva SARS-CoV-2 prover typats med en delta-specifik markör. Detta då deltamutationen visat sig vara minst 50% smittsammare. I dagsläget visar rapporten 52 kända fall, men observera att resultatet för vecka 29 inte finns med i denna rapport.
- Deltavarianten ökar och det är bara en tidsfråga innan allt är delta. Just nu är det framförallt yngre som smittas, säger den biträdande smittskyddsläkaren.

Vaccination
En mycket god effekt av vaccinationskampanjen kan konstateras, då dödstalen under vårterminen visar på en påtaglig minskning. Under oktober uppskattas alla norrbottningar, 18 år och uppåt, vara fullvaccinerade. Under augusti månad kommer ungdomar födda 2005 och tidigare samt riskgrupper i åldrarna 12-15 år att erbjudas Pfizers vaccin Comirnaty.

Bromsa och begränsa smittspridning genom att: 

• Ta ansvar och skydda dig själv och andra från covid-19.
• Stanna hemma om symtom som kan tala för covid-19-infektion.
• Gå och testa dig om du har symtom på covid-19.
• Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus. Undvik trängsel.
• God handhygien kan förebygga smitta.
• Om du umgås med andra än de du normalt träffar – gör det på ett smittsäkert sätt och i mindre grupper.
• Håll dig uppdaterad om vilka rekommendationer som gäller från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd.

Tack för allt du gör för att förhindra spridning ❤