Den hundrade samverkanskonferensen – ser ljussamt ut

Den hundrade samverkanskonferensen presenterade en rapport om nio nya fall av covid-19 i Gällivare. Det betyder att kommunen hamnar på "gul nivå" med en incidens över 0,5 procent. Det kvarstår en liten osäkerhet i rapporteringen, men i helhet har det i Norrbotten noterats en smittminskning med 43 procent.
- Hundra möten, jag hoppas att vi slipper ha hundra möten till. En smittskyddsläkare är ungefär som en fotbollsdomare, det är bättre om man inte syns, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Efter förra veckans rapport, med många konstaterade smittfall bland ungdomar efter skolexamen, så har det funnits viss oro att föräldragenerationen skulle insjukna. Detta är inget som tydligt besannats.
- Det ser rätt ljussamt ut, men det är inte läge att ta alltför lättsamt på detta. Här uppe följer vi lite långsamt efter kurvan för hela Sverige, säger smittskyddsläkaren.

 

Glädjande är att sex kommuner inom länet - Boden, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Överkalix samt Övertorneå - rapporterar en "grön nivå". Särskilt glädjande är att det inte rapporterats några fall alls från Jokkmokk, Kalix, Överkalix och Övertorneå. Arjeplog och Pajala sticker ut ur mängden med klusterutbrott som gör att de hamnar på en "röd nivå", med en incidens över 3 procent.

Rapporter från provtagning/screening i Norrbotten visar:

  • 831 fall av alfa-varianten (B 1.1.7 = engelska mutationen)
  • 7 fall av beta-varianten (B 1.351 = sydafrikanska mutationen)
  • 0 fall av gamma-varianten (P 1 = brasilianska mutationen)
  • 0 fall av delta-varianten (B 1.617.2 = indiska varianten)

Det vore sannolikt av stort värde om vi kunde undgå att få spridning av delta-stammen här i Norrbotten.
- Man ser en snabb smittspridning av indiska varianten. Den är lite läbbig och påminner litegrann om den engelska varianten och den bör vi försöka vara lite rädd för. I England har den tagit över helt och orsakar respiratorinläggningar, död och elände, säger Anders.

Vaccinationerna fortsätter i den takt som vaccintillgången tillåter. Som tidigare är vaccinationsviljan i länet god. Till och med vecka 24 har 195 542 vaccindoser givits i Norrbotten, vilket betyder att cirka 40 procent är färdigvaccinerade med två doser.
- Det krämar på. Nu måste vi börja fundera på vad vi ska göra med dem som inte väljer att vaccinera sig. Jag hoppas att vi i Norrbotten fortsätter följa de restriktioner som är, för detta är inte slut än.
Från och med torsdag den 1 juli så lättar restriktionerna till ett steg 2, vilket i korthet innebär lättnader kring privata sammankomster och öppettider på serveringsställen. Smittskyddsläkaren tror att Norrbotten kan vara redo för lättnader, men påpekar ännu en gång vikten av att fortsätta hålla distans och inte umgås i alltför stora bubblor.
- Man måste trumma in budskapet till alla att vi måste fortsätta sköta det här. Att man nu har glepat på dörren litegrann innebär inte att den kan stängas igen, avslutar Anders med.